Motor

Motorrijbewijs praktijk (rijbewijs A)

Algemeen

Het motorrijbewijs praktijkonderdeel voor de motor bestaat uit twee verschillende examens. Namelijk een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming. Voor beide examens speelt de leeftijd een belangrijke rol.

Jonger dan 24 jaar – motorrijbewijs A1
– Tijdens het examen moet de motorfiets een cilinderinhoud hebben van meer dan 120 to 125 cc.
– Tijdens het examen moet de motorfiets een vermogen hebben van max 11 kW.

Ben je geslaagd voor het examen verkeersdeelneming? Dan ben je in het bezit van het motorrijbewijs A1.

Na 2 jaar in het bezit van een A1 rijbewijs zul je weer een examen verkeersdeelneming moeten doen om in het bezit van een A2 rijbewijs te komen.
– Tijdens dit examen moet de motorfiets een vermogen hebben van max 35 kW.

Sinds januari 2014 kun je vanaf 20 jaar direct instromen in categorie A2

Na 2 jaar in het bezit van een A2 rijbewijs zult u weer een examen verkeersdeelneming moeten doen om in het bezit van rijbewijs A te komen.
– Tijdens dit examen met de motorfiets een vermogen hebben van meer dan 40 kW.

Ouder dan 24 jaar – motorrijbewijs A
– Deze leeftijdsgroep mag het examen ook afleggen met een zwaardere motorfiets.
– De motorfiets moet dan een vermogen hebben van meer dan 40 kW.

Ben je geslaagd voor het examen verkeersdeelneming? Dan ben je in het bezit van het motorrijbewijs A.

Ben je ouder dan 24 jaar en doe  je examen met een motorfiets voor jonger dan 24 jaar dan ben je in het bezit van een motorrijbewijs A1. Je zult dan na 2 jaar weer een examen verkeersdeelneming moeten afleggen om een A2 rijbewijs te krijgen. Dan na 2 jaar met je weer een examen verkeersdeelneming afleggen om het A rijbewijs te krijgen en dus met onbeperkt vermogen te mogen rijden.

1. Losse Lessen

Je kunt losse lessen volgen bij Verkeersschool Van Dongen. Je kunt lessen nemen van met een duur van 1½ uur of 2 uur. Het aantal benodigde lessen hangt af van je rijervaring en rijcapaciteiten.

2. Verkorte rijopleidingen

Naast losse lessen kun je ook een verkorte rijopleiding volgen. Als je deze verkorte opleiding wilt volgen, kun je je aanmelden voor een testrit. Tijdens deze testrit wordt je leervaardigheid bekeken en zal de rijinstructeur je advies geven of de verkorte opleiding een juiste keus zal zijn. De testrit is geen rijles en verplicht je verder tot niets.

Motorrijbewijs theorie (theoriecertificaat A)

Algemeen

Het in bezit hebben van een theoriecertificaat A is niet verplicht bij het examen certificaat voertuigbeheersing. Je moet dan echter wel in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B (auto). Het in bezit hebben van een theoriecertificaat A is wel verplicht bij het examen certificaat verkeersdeelneming.

Theorieles

Verkeersschool Van Dongen biedt theorielessen aan. Deze lessen worden gegeven op de donderdagavond van 19:00 tot 21:00 op de even weken. Neem voor meer informatie contact op.