Bromfiets/brommobiel

Theorie (rijbewijs AM)

Algemeen

Vanaf 1 maart 2010 moet je voor het bromfiets/brommobielrijbewijs zowel een theorie-examen als praktijkexamen afleggen.
Je moet eerst deelnemen aan het theorie-examen, dit mag als je 15½ jaar of ouder bent. Ben je 16 jaar of ouder en dan in het bezit van een geldig theoriecertificaat, dan mag je praktijklessen gaan volgen.
Na het succesvol afleggen van het praktijkexamen bij het CBR, kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
Heb je al een geldig rijbewijs A (motor) of B (auto), dan hoef je geen rijbewijs AM meer te behalen. Een geldig rijbewijs A of B is namelijk voldoende om bromfiets te mogen rijden.

Lessen en aanvraag examens

Bij Verkeersschool van Dongen kun je voor zowel de theorie als de praktijk terecht.
De theorielessen worden gegeven op de donderdag avond van 19.00 uur tot 21.00 uur op de even weken. We reserveren voor jou een theorie-examen, regelen vervoer naar het CBR Breda en weer terug. Ben je in het bezit van het theoriecertificaat dan reserveren we voor jou een praktijkexamen en gaan we de praktijklessen plannen.
Neem voor meer informatie en prijzen contact op.

Het theorie-examen

Het theorie-examen wordt afgenomen bij het CBR te Breda. Dit theorie-examen bestaat uit 50 ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen, waarvan er minimaal 44 goed beantwoord moeten zijn om te slagen.
Om het theorie-examen aan te kunnen vragen is een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig. Legitimatie is verplicht bij alle CBR-examens. Je moet dus op de dag van het examen in het bezit zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.

Het praktijk-examen voor de bromfiets

Het praktijkexamen wordt net als het theorie-examen afgenomen bij het CBR te Breda. Tijdens het examen moet je laten zien dat je de bromfiets beheerst en dat je rekening houdt met het verkeer om je heen. Anticiperen zoals dat met een mooi woord heet: vooruitkijken en verkeerssituaties zo vroeg mogelijk inschatten.
Na de rit vertelt de examinator je direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen op de bromfiets want je moet eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. Op de dag van je praktijkexamen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat en een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.

Het praktijk-examen voor de brommobiel

Het praktijkexamen wordt afgenomen op een afgesloten terrein van het CBR. Het examen duurt ongeveer 30 minuten. De examinator kan een keuze maken uit 2 groepen bijzondere verrichtingen (6 per groep). Van die 6 oefeningen moeten er 5 voldoende zijn om te slagen. Je mag ze allemaal eenmaal herkansen. Verkeersdeelneming wordt het brommobielexamen niet getoetst maar is bij ons wel mogelijk. Om het rijden op de openbare weg te oefenen hebben wij een dubbele bediening in de brommobiel laten aanbrengen. Na het examen vertelt de examinator je direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen in je brommobiel want je moet eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. Op de dag van je praktijkexamen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat en een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.