Auto

Autorijbewijs praktijk (rijbewijs B)

Algemeen

Verkeersschool Van Dongen biedt drie verschillende opleidingen aan. Voor al deze opleidingen geldt, dat je nog geen theoriecertificaat B (autorijbewijs theorie) in bezit hoeft te hebben. Dit certificaat heb je pas nodig op de dag van je tussentijdse toets of praktijkexamen, daarom kan met iedere opleiding worden gestart zonder dit certificaat. Tijdens de opleiding zelf kan dan het praktijkexamen worden aangevraagd.

1. Losse Lessen

Je kunt losse lessen volgen bij Verkeersschool Van Dongen. Een rijles heeft een duur van 1½ uur. Je wordt van tevoren opgehaald, zodat je ook echt 1½ uur les krijgt. Het gemiddeld aantal rijlessen, dat nodig is om voorbereid te zijn op het praktijkexamen ligt tussen de 30 à 35 rijlessen.

2. Verkorte rijopleiding met tussentijdse toets

Naast losse lessen kun je ook een verkorte rijopleiding volgen. Als je deze verkorte opleiding wilt volgen, kun je je aanmelden voor een testrit. Tijdens deze testrit wordt je leervaardigheid bekeken en zal de rijinstructeur je advies geven of de verkorte opleiding van 38½ of 47½ een juiste keus zal zijn.
Indien besloten wordt de opleiding te volgen, dan zal een datum worden gereserveerd voor de eerste les en voor je tussentijdse toets. Tot je tussentijdse toets heb je ongeveer 22 tot 26 uur rijles, de overige uren van de verkorte rijopleiding worden afgenomen na je tussentijdse toets als voorbereiding op je praktijkexamen. Op de dag van je tussentijdse toets moet je wel in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat B.
De duur van deze verkorte rijopleiding is 14 tot 16 weken. Je volgt in die weken in totaal 38½ of 47½ uur rijles.

3. Verkorte rijopleiding in 16 dagen + tussentijdse toets

Naast losse lessen kun je ook een verkorte rijopleiding in 16 dagen volgen. Als je deze verkorte opleiding wilt volgen, kun je je aanmelden voor een testrit. Tijdens deze testrit wordt je leervaardigheid bekeken en zal de rijinstructeur je advies geven of de verkorte opleiding een juiste keus zal zijn. De testrit is geen rijles en verplicht je verder tot niets.
Indien besloten wordt de opleiding te volgen, dan zal een datum worden gereserveerd voor de eerste les, voor je tussentijdse toets en het praktijkexamen. Tot je tussentijdse toets heb je ongeveer 24 uur rijles, de resterende 17 uren van de verkorte rijopleiding worden afgenomen na je tussentijdse toets als voorbereiding op je praktijkexamen. Op de dag van je tussentijdse toets moet je wel in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat B.

Dag Activiteit Uren
1 t/m 6 Rijles 2 blokken van 2 uur 24 uur
7 Tussentijdse toets
8 t/m 15 Rijles 1 blok van 2 uur 16 uur
16 Rijles 1 uur voor het praktijkexamen en het praktijkexamen zelf 1 uur

Totaal:

41 uur

Als je wilt kiezen voor de 16-daagse opleiding dan is het belangrijk, dat je 16 dagen, buiten het weekend, overdag beschikbaar bent voor het nemen van rijles.

Autorijbewijs theorie (theoriecertificaat B)

Algemeen

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Je kunt deelnemen aan het theorie-examen als je 16 jaar of ouder bent. Als je voor het theorie-examen slaagt ontvang je het theoriecertificaat B. De geldigheid van dit certificaat is 1½ jaar.

Theorieles

Verkeersschool Van Dongen biedt theorielessen aan. Deze lessen worden gegeven op de donderdagavond van 19:00 tot 21:00 op de even weken. Neem voor meer informatie contact op.

Het theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen met ja/nee vragen, meerkeuze vragen, open vragen en gedragskeuzevragen. De drie onderdelen van het theorie-examen zijn:

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
  • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen)
  • Een onderdeel over verkeersinzicht (10 vragen)

De vragen over verkeersinzicht gaan vooral over wat verstandig is, om in een bepaalde verkeerssituatie te doen. Op de vragen van het onderdeel gevaarherkenning zijn drie soorten antwoorden mogelijk: remmen, gas loslaten of niets doen. Het gaat er hier om, dat je aan moet kunnen geven wat je in een bepaalde situatie zou doen.
Om het theorie-examen aan te kunnen vragen is een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig. Legitimatie is verplicht bij alle CBR-examens. Je moet dus op de dag van het examen in het bezit zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.